вторник, 25 мая 2021 г.

Skaistuma etalons debilitātes laikmetā

 


 

   Katrā laikmetā ir savs cilvēka skaistuma etalons. To zina ne tikai kulturologi. To zina katrs izglītots cilvēks, kas savā mūžā nelasīja vienīgi grāmatas no obligātās literatūras saraksta. Par vēsturiskajām izmaiņām attieksmē pret cilvēka skaistumu ir prāvs publikāciju skaits. Tajās vislielākā uzmanība tiek pievērsta sievietes skaistumam. Tas ir saprotams. Sievietes skaistums ir milzīga estētiskā vērtība visām tautām un visos laikmetos. Sievietes vienmēr pašas ir to apzinājušās. Ne velti asprātīgā Faina Raņevska jautāja un pati atbildēja: “Kāpēc sievietes tik daudz laika un līdzekļu velta savam ārējam izskatam? Tāpēc ka aklu vīriešu ir daudz mazāk nekā gudru vīriešu”.

   Seno grieķu un romiešu sievietes skaistuma etalons atspoguļojas tēlniecībā. Viduslaiku un jauno laiku sievietes skaistuma etalons ir sastopams galvenokārt glezniecībā. Bija laikmets, kad ideāls ir tas, kas ir fiziski vesels. Rubenss gleznoja laikmetā, kad cieņā bija tuklas sievietes. Bija mazu kājiņu un tieva vidukļa laikmets. Apvērsums bija sievietes bez korsetes. XIX gs. nogalē etalons kļuva romantiskas  dvēseles. Pēc I Pasaules kara sievietes etalonā ieviesās raupjas, cietsirdīgas līnijas.

   Pret cilvēka ķermeni visos laikmetos izturējās kā pret dvēseles futrāri. Tāpēc interesanti ir pavērot kāds sievietēm šis futrālis Latvijā ir debilitātes laikmetā un kārtējās devīzes “Atlaist Saeimu!” laikmetā. To nav grūti izdarīt. Katrs sevi cienošs interneta medijs plašu telpu atvēl sievietēm. Visapjomīgāk tas notiek rubrikās “Izklaide”. Tāda rubrika ir Rīgas katrā lielākajā medijā.

   Ātri var ievērot pašu sieviešu enerģisko iniciatīvu piepildīt rubriku “Izklaide”. Īpaši jaunas dāmas cenšas nonākt dotajā rubrikā un tātad nekaunās kļūt par sabiedrības izklaides subjektu un reizē arī objektu. Publicētās fotogrāfijas liecina par šodienas sievietes skaistuma etalonu. Tas ir etalons ar pamatīgu klonētības devu. Tā vien liekas, ka fotogrāfēta ir viena un tā pati sieviete. Interesanti, ko šodien Rīgā teiktu Raņevskas kundze. Varbūt viņa teiktu, ka debilitātes laikmetā gudru vīriešu vispār nav. Eksistē tikai akli vīrieši, kuri klonēšanu nevar konstatēt. 

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий