вторник, 18 мая 2021 г.

Ievads kriminālā kapitālisma izpratnei

 


 

   Arvien biežāk nākas tikties ar jautājumu “Kas ir kriminālais kapitālisms?”. Tas ir patīkami! Tas liecina, ka pieaug interese par Latvijas politisko iekārtu. Tas, pirmkārt. Otrkārt, daudzi cilvēki acīmredzot jūt vārdu “kriminālais kapitālisms” piemērotību tagadnes realitātei, bet neprot intuīcijas jūtas pārveidot verbālā formā, kā arī viņiem nav īsti līdz galam skaidrs, vai vārdi “kriminālais kapitālisms” patiešām ir vajadzīgi šodienas raksturojumā.

   Kriminālais kapitālisms ir visjaunākais valstiskuma formāts cilvēces vēsturē. Tā rašanās sākums ir valstiskie veidojumi pēc PSRS sagraušanas. Oficiāli definētais liberālās demokrātijas valstiskums praktiski izvērtās kriminālajā valstiskumā tādās jaunajās valstīs kā Krievijas Federācija (KF), Latvijas Republika (LR) u.c. Kriminālā valstiskuma pamatformāts ir masveida organizētā noziedzība. Tās shēmās ir iepītas valsts un pašvaldību visas institūcijas un valsts visas augstākās amatpersonas.

   Jēdziena „kriminālais kapitālisms” lietošana KF un LR sākās 2018.gadā. Minētais jēdziens vispirms tika lietots LR. Gan KF, gan LR jēdzienu pagaidām (2021.g. maijs) lieto tikai daži speciālisti. Par kriminālā kapitālisma rašanos brīdinoši darbi KF tika publicēti jau 90.gadu sākumā, bet LR pirmās publikācijas bija 2013. gadā.

   Kriminālā kapitālisma valstiskuma specifika būtiski ir saistīta ar oligarhiju. Kriminālajā kapitālismā tāpat kā tradicionālajā kapitālismā valsts vara pieder nelielai cilvēku grupai - oligarhijai. To apkalpo t.s. valdošā kliķe. Taču kriminālajā kapitālismā oligarhija veidojas no noziedzniekiem, kuru sākotnējais kapitāls un kapitāls vispār ir iegūts noziedzīgā veidā. Citiem vārdiem sakot, kriminālajā kapitālismā valsts vara pieder noziedznieku grupai. Cilvēces vēsturē pirmo reizi vara ir noziedzīgai oligarhijai – kriminālajai oligarhijai. Tas ir vēsturiski unikāli. Ja mūsdienu oligarhijas ģenēzē kriminalitāti (masveida organizēto noziedzību) nav iespējams fiksēt ne ASV, ne Rietumeiropas valstīs, tad KF un LR kriminālajā kapitālismā oligarhijas ģenēzē ir vienīgi kriminalitāte, sākot ar slaveno „prihvatizāciju” un beidzot ar valsts budžeta, ES fondu piešķirto līdzekļu noziedzīgu piesavināšanos organizētās noziedzības veidā. Respektīvi, kriminālajā kapitālismā oligarhija ir noziedzīgs iemiesojums.

   Kriminālā kapitālisma valstiskuma specifika vēl ir saistīta ar likumdošanu. Piemēram, LR likumdošana ir tā veidota, ka nav iespējams vērsties pret oligarhijas un valdošās kliķes noziegumiem. Tāda likumdošanas pieeja LR ir nosaukta par „noziegumu brīvību”. Tā ir metafora, apzīmējot noziegumu nesodamību. To nodrošina speciāli izveidota likumdošana. Noziegumu brīvība arī ir unikāla izpausme cilvēces vēsturē.

   Kriminālā kapitālisma specifisks komponents ir valstiskais infantīlisms. Ar to kriminālais kapitālisms būtiski atšķiras no mūsdienu tradicionālā kapitālisma. Kriminālajā kapitālismā nav sastopama konstruktīva politika un reāla darbība nevienā valstiskās pastāvēšanas segmentā. Netiek mērķtiecīgi virzīts valsts pārvaldes institūtu darbs, netiek mērķtiecīgi virzīts valsts ideoloģiskais darbs, saimnieciskais darbs utt. Kriminālajā kapitālismā neviens valstiskais process nekalpo sabiedrības attīstībai. Kalpo vienīgi kriminālās oligarhijas un valdošās kliķes interesēm, izzogot vietējo budžetu un ES naudu, iesaistoties banku starptautiskajās finansu afērās, bet KF grandiozā apjomā iztirgojot nacionālās dabas bagātības un iegūtos naudas līdzekļus izvedot no savas valsts. Kriminālajā kapitālismā netiek attīstīta zinātne, izglītība, veselības aizsardzība, māksla un literatūra.

   Kriminālajā kapitālismā neviens sociāli politiskais spēks nevēršas pret sabiedrības degradāciju. KF eksistē nacionāli patriotiskas grupas, taču tās nav spējīgas ietekmēt valdošos destruktīvos un noziedzīgos procesus. LR nacionāli patriotisko grupu klātbūtne vispār nav konstatējama. Latviešu inteliģences lielākā daļa atbalsta kriminālo kapitālismu ar masveida organizētās noziedzības brīvību. Var ievērot tikai atsevišķu indivīdu pretestību kriminālajam kapitālismam.

   Iespējami pirmie secinājumi par kriminālā kapitālisma valstiskuma rezultātu. LR kriminālā kapitālisma valstiskuma rezultāts ir nacionāli reakcionārs un krimināli noziedzīgs. Tas ir valstiskums, kas savā visdziļākajā būtībā nodara milzīgu ļaunumu latviešu tautai;  tas ir valstiskums, kurā vara pieder noziedzīgai grupai bez tās ieinteresētības veicināt savā zemē cilvēkiem cienīgu dzīvi.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий