воскресенье, 16 мая 2021 г.

Domgribju domgribētava

 


 

   Pirms neilga laika Rīgas medijos bija lasāma ziņa par jaunas institūcijas izveidošanu. Tai ir moderns un idejiski vilinošs nosaukums. Tas skan laicīgi - “Konservatīvisma studiju centrs”. Nebija grūti atrast un palasīt jaunās institūcijas saitu. Interese liela, jo konservatīvisms ir viena no trim galvenajām Rietumu civilizācijas politiskajām mācībām līdzās sociālismam un liberālismam. Katra no šīm klasiskajām mācībām dod priekšroku noteiktam valsts politiskajam režīmam. Sociālisms līdz šim ir devis priekšroku totalitāram (proletariāta diktatūras) režīmam, liberālisms – liberālās demokrātijas režīmam, bet konservatīvisms – autoritāram režīmam, kas kutina daudzu latviešu sirdis un prātus.

   Diemžēl interese par jauno institūciju momentā izplēnēja. Tās dibinātāji ir sevi neglābjami intelektuāli kompromitējuši jau no paša sākuma, formulējot centra misiju: “Konservatīvisma studiju centrs” (KSC) ir neatkarīga (!?) domnīca (!?!?), kuras mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par konservatīvismu kā politisko ideoloģiju un vērtību sistēmu. KSC sava mērķa sasniegšanā sadarbojas ar domnīcām, augstskolām, biedrībām, nodibinājumiem, medijiem, politiskajām partijām un ekspertiem, kuri ir ieinteresēti konservatīvisma ideju izpētē, attīstīšanā un popularizēšanā”.

   Metaforas “think tank” latviskošana kā “domnīca” ir lingvistiskais marasms. To nesaprot KSC personāls.

   Pirmkārt, cenšanās pārtulkot metaforu tādā veidā, lai iegūtu jēdzienu, vienmēr un visur liecina par gandrīz pilnīgu psihes darbības izbeigšanos (marasmu).

   Otrkārt, tulkojums “domnīca” vedina domāt, ka tikai “domnīcā” tiek domāts.

   Treškārt, tulkojums “domnīca” liecina, ka eksistē īpaša telpa/struktūra/institūcija/iestāde/kolektīvs domāšanai. Dotais lingvistiskais marasms stimulē pieņēmumu, ka latviešiem drīz būs arī “domgribju domgribētava” saskaņā ar aptaurētā nācijas tēva “valstsgribu”, “normalitāti” un citiem idiotiskiem “jaunvārdiem”.

   Lingvistiskajam marasmam ir dūšīgi sekotāji. Pie tam viņi nebaidās apvainot citus. Tātad augstskolas, biedrības, nodibinājumi un visi pārējie KSC sadarbības partneri eksistē bez domāšanas, jo domāšana ir tikai domnīcās. Vai var būt vēl izcilāks marasms? KSC priekšnieks ir Andis Kudors. Viņš regulāri medijos izdala kaut ko rusofobiski dziļi aprobežotu.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий