среда, 26 мая 2021 г.

Idejiskās perversijas lielmeistars

 


   Perversija (lat. perversio – ačgārnība) ir daudzpusīga odioza parādība. Parasti par perversiju dēvē pretdabisku, slimīgu tieksmi seksuālajā jomā. Taču tā nav perversijas vienīgā joma. Pretdabiska, slimīga tieksme var būt arī citās jomās. Perversa novirze no normas, perversi izkropļojumi mēdz būt dažādi. Tā tas var būt pat mākslā un literatūrā. Postmodernisma kroplības ir perversas kroplības.

   Perversijas atsevišķa joma ir idejiskās kroplības. Tās ir kroplības, kuru pamatā ir ideja, idejiskums. Tātad doma, iecere, nodoms, plāns, hipotēze, tēze. Perversija var atspoguļoties pārliecībā, zināšanās un zināšanu vērtēšanā, pasaules uzskata principos, politiskajā un ideoloģiskajā nostādnē. Perversija ir slavenais “viedokļu plurālisms”. Var būt perverss idejiskums – aktīva un konsekventa iestāšanās par pretdabiskām, neloģiskām, antisociālām, nezinātniskām, šarlatāniskām, amorālām idejām.

   Latviešu sapuvušā varas inteliģence nevar Dievam žēloties par idejisko perversiju meistaru trūkumu. Pēcpadomju mākslā un literatūrā, zinātnē un izglītībā, politikā un ideoloģijā faktiski dominē idejiskās perversijas. Idejisko perversiju meistari dirnē Rīgas pilī, Bruņinieku namā, ministriju kabinetos, augstskolu rektorātos, fakultātēs, katedrās un institūtos. Pēcpadomju žurnālistika vispār ir idejisko perversiju lepna oāze.

   Nākas tikties ne tikai ar idejisko perversiju meistariem, bet nākas tikties arī ar idejisko perversiju lielmeistariem. Tāds, piemēram, ir Jurģis Liepnieks, kura kārtējo lielmeistarību popularizē “Atmodas ..aukas” komandētā reakcionārā “NRA”. Idejiskajā perversijā tiek servēta attieksme pret vakcināciju: “"Nevakcinēties ir tāda pati sevi un sabiedrību apdraudoša uzvedība kā braukšana dzērumā. Mēs taču neprasam katram idiotam viņa domas par zinātni, kas pamato alkohola reibumā esošo nelaišanu uz koplietošanas ceļiem. (..) Negribi vakcinēties, sēdi mājās vai tusē mežā kopā ar citiem tādiem pašiem idiotiem, bet nelien lidmašīnās, nenāc uz hokeju, restorāniem, koncertiem, nemācies augstskolā (to gan viņi droši vien tāpat negrib). Īsāk sakot sēdiet savā facebook un turpiniet tur viens otru uzmundrināt," raksta Liepnieks. Viņš arī pauž, ka atbalsta idejas mudināt cilvēkus vakcinēties ar visādiem bonusiem. "Es arī atbalstu visādas tur loterijas un bonusus, lai veicinātu vakcinēšanos. Protams, nevajag nekādu miljonus izlozēt, taču marketingā sen labi zināms un pārbaudīts, ka Iphone piesolīšana dara brīnumu lietas. Idioti uzķeras ar garantiju lielā skaitā," viņš skaidro.”

   Lielmeistars mīl vārdu “idioti”. Tāpēc nākas atgādināt, ka idejisko perversiju pieķēzītāji nav tikai pliekani idioti, bet katrā ziņā ir arī nelimitēti nelieši un deklasēti primāti – morāliski pagrimuši, ar noziedznieku pasauli saistīti zemcilvēki bez cienījama sociālā statusa sabiedrībā.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий