понедельник, 31 мая 2021 г.

Esības parametri (22)

 


§  Globālo sociālo problēmu analītikā ne reti nākas tikties ar medicīnas terminiem. Tie tiek izmantoti sabiedrības un atsevišķu indivīdu raksturojumā. Tas notiek pārnestā nozīmē, un tam ir konkrēts iemesls. Iemesls ir tas, ka sabiedrība un atsevišķi indivīdi patiešām ir neveseli ar dažādām psihiskajām patoloģijām. Cilvēku darbībā, uzvedībā un komunikācijā nākas sastapties ar tādām izpausmēm, kuras ilustratīvi tēlaini var visefektīvāk apskatīt eksponēt medicīnas terminoloģijā. Tā, piemēram, var izmantot terminu “anabioze”. Tā apzīmē organisma stāvokli, kurā līdz minimumam palēninājusies vielmaiņa un izbeigušās dzīvības izpausmes. Mūsdienās daudzu indivīdu psihiskais stāvoklis arī ir bez dzīvības izpausmēm, nespējot domāt un rīkoties atbilstoši veselajam saprātam. Eksistē garīgā anabioze.

§  Rietumu civilizācijas pagrimuma laikmetā modē ir nācis konservatīvisms. Tas tiek pretstatīts postošajam neoliberālismam. Konservatīvisms tiek papildināts ar epitetiem – sociālais konservatīvisms un dinamiskais konservatīvisms.

§  Rietumu civilizācijas norieta laikmetā insaits nav cieņā. Par insaitu sauc iedziļināšanos būtībā. Tā tas ir angļu valodā (insight) un latviešu valodā. Insaits ir pēkšņa intuitīva problēmas aptveršana bez loģiskās analīzes palīdzības. Insaits ir tiešās izziņas akts. Psiholoģijā insaits ir atskārsme, apjēgšanas moments domāšanas procesā, jaunas idejas rašanās, intuitīvas domāšanas rezultāts. Tas izskaidro insaita nepopularitāti. Norieta laikmetā domāšanas process nav cieņā. Nav vajadzīgas arī jaunas idejas. Nav vajadzīga pāreja no insaita uz analītisko metodi: no fakta pie jēdziena, sprieduma; no jēdziena, sprieduma pie zināšanu apskaidrības, zināšanu izmantošanas apgaismošanā.

§  Literatūra un māksla vienmēr ir sabiedrības pašapziņas demonstrētāja. Literatūra un māksla vienmēr atspoguļo kā cilvēki dzīvo, kā viņi izturas pret sevi un citiem. Tā tas ir arī postmodernisma literatūrā un mākslā. Tajā tiek atspoguļota cilvēku dzīve civilizācijas un rases norieta laikmetā. Dzīvē ir perversiju jūra; arī literatūrā un mākslā ir perversiju jūra.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий