четверг, 6 мая 2021 г.

Kultūrvalsts kultūrgriba

 


   Debilitātes laikmetā debilitāte pārklāj visus dzīves segmentus un visus sabiedrības institūtus. Kultūras ministrija nevar būt izņēmums. Tas ir loģiski. Un, paldies Dievam, Rīgā dirnošā Kultūras ministrija praktiski apstiprina tik tikko minēto loģikas normu. Kultūras ministrija izdala tikpat debilus produktus, cik debilus produktus izdala citas ministrijas un iestādes. Latvijā debilitāte ir visaptveroša un triumfējoša, sākot ar valsts prezidentu, parlamentu un valdību.

   2021.gada 5.maijā “Dienā” ir ievietota sabiedrībai priecīga ziņa ar virsrakstu: “Iezīmē stūrakmeņus kultūrpolitikā”. Informācijā ir teikts: “Kultūras ministrijas (KM) izstrādātais dokuments Kultūrpolitikas pamatnostādnes 2021.–2027. gadam Kultūrvalsts (!?) izvirza mērķi: ilgtspējīga (!?) un sabiedrībai pieejama (!?) kultūra cilvēka (!?) izaugsmei un nacionālas valsts attīstībai. Šo mērķi (!?) iecerēts sasniegt, darbojoties četros virzienos: nodrošinot sabiedrībai iespējas izmantot augstvērtīgus kultūras pakalpojumus (!?), stimulējot tās līdzdalību (!?) kultūras procesos, sniedzot priekšnosacījumus kultūras (!?) un radošo nozaru (!?) attīstībai un stiprinot kultūrizglītības sistēmu (!?) kā garantu (!?) Latvijas kultūras ilgtspējai (!?)”.

   Cik drausmīgai ir jābūt degradācijai, ja varas inteliģence lieto tādus šausmīgus vārdus kā "kultūrnācija", “radošas nozares”, “kultūras pakalpojumus”, bet tagad arī "kultūrvalsts", bet rīt varbūt lietos "kultūrgriba" un “kultūrgribji”, jo ir nācijas tēva smirdošais paraugs "valstsgriba"! Kādi gan neizglītoti tipi tagad tēlo "kultūrpolitiku"! Ko lai saka par inteliģenci, kurai nevar iemācīt pareizi lietot divus vārdus - nācija un kultūra? “Pamatnostādnēs” taču ir nepārprotami redzams, ka ministrijā strādā cilvēki bez elementārām zināšanām kulturoloģijā. Viņi nezina kultūras definīciju, nezina ar kultūru saistīto terminoloģiju utt. Tikties ar mežonību vienmēr ir pretīgi. Taču tikties ar mežonību Kultūras minisrijā ir ārkārtīgi pretīgi. Cik gan zemu ir elles tumsā nogrimusi latviešu varas inteliģence, nesniedzot ne mazāko cerību turpmāk ieraudzīt kaut nelielu gaismas staru!

Комментариев нет:

Отправить комментарий