среда, 26 мая 2021 г.

Draudi apdraudējuma laikā

 


   Dzīves realitāte ir bagāta ar divām morālajām parādībām – morālo konsekvenci un morālo nekonsekvenci. Morālajai nekonsekvencei ir viena tradicionāla izpausmes forma; proti, morāli nekonsekvents indivīds vēršas pret amoralitāti tikai tad, kad ir apdraudēta viņa materiālā labklājība. Morāli nekonsekvents indivīds nekad nevēršas pret amoralitāti amoralitātes dzemdību laikā, kad jau pašā sākumā ir iespējams novērsts amorālo rīcību.

   Šī tradicionālā forma ir ļoti aktuāla kriminālajā kapitālismā. Par to ir nācies pārliecināties aizvadītajos 30 gados. Laiku pa laikam medijos tiek stāstīts par kāda biznesmeņa sašutumu, tiekoties it kā ar valsts netaisnīgu rīcību. Biznesmenis agrāk nekad neprotestēja ne pret valsts noziedzīgo iekārtu, ne pret noziegumu brīvības iestrādāšanu likumos, ne pret tiesas, prokuratūras, policijas, VID un citu iestāžu netaisnīgajām izdarībām. Biznesmenis protestēja tikai tad, kad bija konkrēti apdraudēta viņu materiālā labklājība. Ja viņa nauda un manta netika apdraudēta, tad biznesmenis neiebilda pret negodīguma potenciālo bāzi – valsts noziedzīgo iekārtu, nelietīgu tautas kalpu nelietībām u.tml. Respektīvi, valstī viss bija normāli un pat lieliski, ja netika apdraudēta biznesmeņa godīgi iegūtā bagātība. Saprotams, morālā nekonsekvence ir ļoti pamatīga stute jebkuram noziedzīgam valsts režīmam. Tā ir pamatīga stute arī Latvijas kriminālajam kapitālismam.

   2021.gada maijā sabiedrības uzmanību sev pievērš divi tipiski morālās nekonsekvences ģenētiski noformēti indivīdi. Viens ir necilvēks* Lapsa Lato Vito Hodo Endo Leo Pirdo Gauno. Otrs ir biznesmenis Lipmans.

   Par Lapsas iemeslu demonstrēt morālo nekonsekvenci internetā ir paskaidrots: “Bijušais tiesnesis, tagad advokāts, grāmatas „Kolaborants” galvenais varonis Romualds Vonsovičs ir panācis, ka LR prokuratūra uzrāda apsūdzību Lato Lapsam, kas ir šīs grāmatas autors. Jo, raugi, Lato Lapsa, „apzinoties, ka minētie fakti ir apkaunojoši un neatbilst īstenībai”, publiski apgalvojis, ka Romualds Vonsovičs ir padomju okupācijas varas kolaborants. Vonsovičs un viņa sieva Baiba Strautmane vēlas saņemt morālo kompensāciju - 1790 eiro katrs”.

   Lapsa ne velti tiek gratulēts kā necilvēks. Viņš saka “Pret mani un manu grāmatu sarīkota politiska prāva”. Lapsa acīmredzot sevi uzskata par politisko darbinieku un gatavojas “iet politikā”. Tikai necilvēks var juridisko vēršanos pret klaju nomelnošanu, apmelošanu, denunciāciju sabiedrībai iestāstīt kā politisko izrēķināšanos. Turklāt interneta publikācijas liecina par Lapsas piederību visīstākajai kolaboracionistu dinastijai: “Lato Lapsas vectēvs Hado Lapsa bija kaismīgs komunistu līdzskrējējs, kas darbojās Latvijas teritorijā otrajā pasaules karā, no aculieciniekiem zināms, ka musināja tautu, pats izvairījās no dienesta leģionā, mudināja to darīt arī citus, bet topošā komunista karjera neizvērsās veiksmīga, jo viņu noķēra un pielika pie sienas 1944.gadā. Lato Lapsas tēvs Vito Lapsa arī bija komunists, bet tā karjera izvērtās krietni veiksmīgāka kā priekšgājējam”.

   Biznesmenim Lipmanam agrāk nebija iebildumu ne pret kriminālo kapitālismu, ne pret kādu no premjeriem, tiesu utt. Biznesmeņa Lipmana attieksme izmainījās tikai pēc tiesas sprieduma: Pēc tiesa sprieduma, saskaņā ar kuru uzņēmējam Kirovam Lipmanam valstij jāmaksā teju divi miljoni eiro, Lipmans sola darīt visu, lai atņemtu Kariņam ASV pilsonību, vēstīts Edgara Orlova materiālā "Lipmanam liek maksāt 1,9 miljonus eiro" izdevumā "Privātā Dzīve".”

   Taču Lipmana draudi apdraudējuma laikā arī ir morāli nekonsekventi.  Lipmans nav bezprātīs Lapsa ar piečurātu galvaskausu. Lipmans ir rūdīts vīrs. Viņa morālā nekonsekvence zina mēru: “"Tas vispār ir nonsenss - kā tas varēja notikt, ka mūsu premjerministram joprojām ir ASV pilsonība? Mana māsīca Amerikā ir lielā amatā. Es visu izdarīšu, lai viņam noņem to ASV pilsonību," pauda Lipmans. Pēcāk Lipmans sacīja, ka ir jau runājis ar māsīcu un viņa teica, ka to mierīgi varot izdarīt. Gan māsīca, gan viņas paziņas ASV augstākajās aprindās bijušas šokētas, ka Kariņam ir gan Latvijas, gan ASV pilsonība. Lipmans gan piebilst, ka pagaidām "ieslēdzis bremzes", jo cer, ka valdība vēl apdomāsies, pretējā gadījumā būs zvans māsīcai.”

 

*Skat. pamfletu “Necilvēks”: http://sisenipamfletucikls.blogspot.com/2020/08/necilveks.html.

Комментариев нет:

Отправить комментарий