четверг, 6 мая 2021 г.

Liekulības farss

 


 

   Politiskajā retorikā liekulība, svētulība nav reta parādība. Farizejisms ir politiskās retorikas konstants elements. Taču šī elementa praktiskā izmantošana nav viendabīga. Iespējams krasi izteikts farizejisms un mazāk izteikts farizejisms. Galvenokārt tas ir atkarīgs no retorikas autora morālās būtības. Svarīga loma ir arī farizeja saprāta pakāpei. Taču izšķirošā loma ir farizeja morālajai kondīcijai. Ja morālais stāvoklis ir izteikti negatīvs, tad tādas būtnes farizejisms pārvēršas farsā – rupjā un absurdā izlēcienā, kas atstāj šokējoši riebīgu iespaidu, apvaino un pazemo auditoriju.

   Citāts no “Delfi” sakarā ar Mūrnieces uzrunu 2021.gada 4.maijā Saeimas sēdē: “Brīvība ir kā uguns, kurai nekad nedrīkst ļaut apdzist, un par to visu laiku ir negurstoši jārūpējas,” ar šādiem vārdiem 4. maijā, Latvijas neatkarības atjaunošanas 31. gadadienā Saeimas svinīgajā sēdē sveica Saeimas priekšsēdētāja. 4. maijs ir diena, kad mēs atguvām brīvību, pēc kuras slāpām. Diena, kad pēc gadu desmitiem piepildījās vairāku Latvijas paaudžu sapnis – atgūt savu neatkarīgo valsti, svinīgajā uzrunā uzsvēra Mūrniece. Saeimas priekšsēdētāja arī atgādināja, ka tautas spēks izpaužas, kad cilvēki sajūt savu piederību kaut kam lielākam, kad visi iestājas par vienu un to pašu mērķi. Mūsu īpašā bagātība ir mūsu cilvēciskā un valstiskā identitāte, kā arī latviešu valoda: “Tāpat kā brīvības uguns vienmēr jāuztur dzīva, visu laiku ir jārūpējas arī par savas valodas sargāšanu, uzturēšanu un attīstību.” Mūrniece pateicās Augstākās padomes deputātiem par drosmi un 1990. gada 4. maija balsojumu, kas mainīja realitāti un darīja mūs brīvus, noteica mūsu tautas un valsts turpmāko gaitu – atgriešanos Eiropā, Rietumu kultūras un ģeopolitiskajā telpā, demokrātijā – realitātē, kuru veido brīvi cilvēki brīvā valstī.”

   Mūrnieces morālā kvalitāte ir sabiedrībā labi zināma. Viņas spēja apkaunot tautu, valsti, Saeimu ar liekulības farsu nav negaidīta. Par Mūrnieci 2014.gada novembrī internetā bija ievietots teksts ar virsrakstu “Vai nelietis var būt parlamenta priekšsēdētājs?”. Jau pirmajos teikumos ir atbilde uz doto jautājumu: “Latvijā tas ir retorisks jautājums. Latvijā atbilde ir apstiprinoša: jā, nelietis Latvijā var būt parlamenta priekšsēdētājs. Latvijā neviens no valdošās kliķes neteiks: nē, Latvijā nelietis nevar būt parlamenta priekšsēdētājs. Latvijā valdošā kliķe nemaz nesaprot, kas ir nelietis. Ja saprastu, tad Saeimā nesēdētu neliete.”

 

 

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий