вторник, 27 апреля 2021 г.

Laikmeta krāsa

 


   Katram laikmetam ir sava krāsa, simboliski raksturojot attiecīgajā vēsturiskajā periodā dominējošo garīgo tonalitāti, sabiedrībā valdošo noskaņojumu, cilvēku intereses, prioritātes, vērtības. Latvijas šodienas sabiedrība līdz šim ir tikusies ar divām krāsām – sarkano un melno. Taču notikumi sabiedrības dzīves praksē un sabiedrības apziņā tā ir sākuši veidoties, ka Latvijas ļaudis drīz tiksies ar zilo krāsu un tā būs vienīgā visaptverošā krāsa. Sāksies zilās krāsas kundzības laikmets.

   Sarkanās krāsas psiholoģiskā ietekme ir ambivalenta – izraisa iekšēji pretrunīgas jūtas un domas. Padomju periods bija ambivalents laikmets. Komunisma ideālais un katrā ziņā cilvēciski cēlais koncepts pretrunīgi tikās ar reālā sociālisma ļodzīgi kroplo praksi. Sarkanās krāsas psiholoģiskā ietekme vispār ir neviendabīga. Senajā Indijā sarkanā krāsa asociējās ar māti, mātišķumu. Senajā Romā sarkanā krāsa bija kara dieva krāsa. No vienas puses sarkanā krāsa piestāv līderiem, neatlaidībai, dinamiskumam, bet no otra puses sarkanā krāsa saderas ar cietsirdību, neiecietību, ietiepību.

   Melnā krāsa Latvijas sabiedrībai jau tika uzspiesta “perestroikas/atmodas” sākumā. PSRS sagraušana bija fantastiski nelietīgs projekts. Latvijā tika izveidots kriminālais kapitālisms ar organizētās noziedzības brīvību. Melnajai krāsai Latvijā nav konkurentu jau 30 un vairāk gadus. Tradicionāli melnā krāsa simbolizē nelabas izpausmes - tumsonību, mežonību, alkātību, nelietību, nekaunību, dumpošanos, netaisnību, nodevību u.tml.

   Zilā krāsa draud kļūt Latvijas nākotnes vienīgā krāsa. Zilās krāsas moderno (faktiski - odiozo, perverso) reputāciju jau sātīgi izgaršo  jaunākās paaudzes bīstami liela daļa – Rīgas praidu tūkstoši, zili iekrāsoto politisko partiju atbalstītāji Saeimas un Rīgas domes vēlēšanās. Zilā krāsa ir nonākusi ļoti nepatīkamā stāvoklī. Daudzām tautām zilā krāsa simbolizē debesis, mūžību, labestību, uzticību, patstāvību, mērķtiecību, godīgumu. Zilā krāsa ir nepelnīti kompromitēta tāpat kā tas ir noticis, piemēram, ar cilvēcē plaši izplatīto ornamentālo zīmi svastiku.

   2021.gada aprīļa notikums Tukumā kļuva enerģisks katalizators Latvijas nākotnes krāsas piekritēju noskaidrošanā. Loģiski, ka ar zilo krāsu braši solidarizējas t.s. trimdas latvieši – nācijas tēvs, Kariņš, Veinberga, Streips. Tā tam ir jābūt, jo viņi savā mūžā ir tikušies tikai ar melno un zilo krāsu. Rietumeiropā zilās krāsas invāzija sākās jau 70.gados, kad Latvijā vārdu “homoseksuālisms” gandrīz neviens nebija dzirdējis vai lasījis.

  

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий