пятница, 16 апреля 2021 г.

Esības parametri (20)

 


 

·       Saiknē “cilvēks un kultūra” ļoti liela nozīme ir mnemonijai, mnemotehnikai un tam visam, kas var veikt mnemonisku funkciju. Mnemonika ir uz asociācijām balstītu paņēmienu kopums, kas cilvēkam atvieglo iegaumēšanu un palielina atmiņas apjomu. Kultūrā ir mnemoniski kodi – viegli iegaumējams un ērti pielietojams kāda objekta, parādības simbols. Tos lieto attiecīgās kultūras pārstāvji. Mnemonisku kodu radīšana mēdz būt apzināts ideoloģisks process, lai sabiedriskajā apziņā ieviestu noteiktus idejiski simboliskos stereotipus. Taču mnemoniskus kodus var radīt sabiedrība stihiski, lai atvieglotu sociālo diskursu, savstarpējo komunikāciju un ar attiecīgo simbolu vadītu cilvēku asociācijas. XXI gs. sākumā Latvijā tāds mnemonisks kods kļuva, piemēram, apzīmējums “nācijas tēvs”.

·       Katram laikmetam piemīt savs stils, kas regulē cilvēku rīcību, diskursu, savstarpējās attiecības, dzīves elementu vērtējumus, kā arī attiecīgi stilistiski pārklāj cilvēka apziņu un sociālo apziņu.

·       Rietumu civilizācijas norieta apstākļos laikmeta stilā nostiprinās fenomenālisms; proti, uzskats, ka cilvēks var izzināt tikai to, kas ir viņa sajūtās un uztvērumos. Tātad izziņas objekts ir apziņā tvertas parādības, fenomeni, kuri atklājas tikai cilvēka apziņā. Tā ir īstenības fenomenoloģiska izpēte, kad subjektīvi piemēri no cilvēka savas dzīves metodoloģiski attaisnojas publiskajos diskursos. Malā ir nostumts intelektuālisms, atstājot tikai fenomenoloģiju. Spilgts piemērs ir t.s. uzskatu/viedokļu plurālisms, kas pulsē bez intelektuālisma, kognitīvās pagāžas un apliecina vienīgi subjektīvu izpausmi.

·       Jebkura sociālā projekta izstrādāšanā vienmēr ir jāņem vērā mentalitāte. Tas attiecas arī uz pārējiem diviem pīlāriem – demogrāfiju, kultūru. Triumvirāts demogrāfija-kultūra-mentalitāte ir cilvēka, tautas, sabiedrības, kultūras esamības galvenais ģeneratīvais spēks. Tas ir diktatorisks spēks – neierobežotas valdonīgas varas spēks. Ja to neņem vērā jeb ņem vērā nepietiekamā vai nekorektā veidā, tad jebkurš sociālais projekts ir neglābjami apdraudēts.

·       Jēdziena “mentalitāte” analogi ir jēdzieni “tautas gars”, “nacionālais raksturs”, “domāšanas stils”, “sociālā mentalitāte”. Var uzskatīt, ka eksistē mentalitātes nacionāli etniskais tips un vispārcilvēciskais tips. Par mentalitātes būtisku atribūtu uzskata kreativitāti.

·       Tautas mentalitāte nosaka tautas politisko kultūru, politisko analītiku un, protams, politisko darbību, politiko praksi. Mentalitāte uzspiež uzvedības šablonus, sadzīves inerci. Mentalitātei ir savi mentalitātes kodi, uzvedības modeļi, dzīves prakses koncepti. Mentalitāte nosaka esamības koordinātes – apziņas organizāciju. Vēsturiski var tikties ar degradācijas, pagrimuma, norieta mentalitāti, kad tas viss attiecas arī uz demogrāfiju un kultūru.

Комментариев нет:

Отправить комментарий