пятница, 19 марта 2021 г.

Kas ir retorikas adresāts?

 


   2021.gada 19.martā “Dienā” publicēja tekstu ar virsrakstu: “Plešs: Pāreja uz klimatneitralitāti ir viena no nacionālajām prioritātēm”. Pāreja uz klimatneitralitāti esot  viena no Latvijas nacionālajām prioritātēm. To esot teicis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs, tiešsaistē piedaloties Eiropas Komisijas Digitālajā dienā.

   Lasot citētos un atstāstītos ministra izteikumus, rodas jocīga sajūta. Nav saprotams, kam tas ir domāts. Rodas jautājums “Vai tas ir domāts cilvēkiem?”. Tāpat nav īsti skaidrs, vai to saka cilvēks tradicionālajā Homo sapiens statusā.

   Nenoliedzami, tas ir zināms, ka katram laikmetam ir sava retorika. Ja komunisma celtniecības retorika bija relatīvi adekvāta cilvēka vitālajām eksistenciālajām interesēm, tad kam ir adekvāta dotajā tekstā sastopamā retorika ir grūti pateikt. Turklāt retorika tiek pasniegta kā nacionālā ideja un latviešu tautas nākotnes mērķis, nebaidoties degradēt, saduļķot, kariķēt, debilizēt tautas priekšstatu par turpmāko dzīvi.

   Lūk, kādu retoriku dancina ministrs:  "Latvijā vides un digitālās transformācijas jautājumi ir vienas ministrijas pārziņā. Ja pirms daudziem gadiem tas izskatījās pēc neparastas kombinācijas, tad šobrīd tas ir veiksmīgākais risinājums, kas iemieso mūsu centienu būtību - izmantojot digitālo transformāciju virzīties uz zaļo pāreju," komentēja amatpersona. Ministrs akcentēja, ka tiek izvirzīti ambiciozi mērķi un tiek sperti nozīmīgi soļi to īstenošanai. Pirmkārt, jāatzīst valsts sektora loma, veicinot visaptverošu sabiedrības pārveidi. Otrkārt, līdz šim digitālā un vides politika nav bijušas pietiekami saistītas, taču nepieciešama sistēmiska pieeja, kas apvieno zaļo un digitālo politiku un iniciatīvu līdzfinansēšanu papildu darbībās. Trešais svarīgais aspekts ir partnerība un komandas darbs - jāsadarbojas ES līmenī. Pēc viņa paustā, deklarācija par zaļo un digitālo transformāciju ir būtisks stimuls labākai sadarbībai un zaļās un digitālās jomas integrācijai politikā.

Politiķis norādīja, ka pāreja uz klimatneitralitāti ir viena no nacionālajām prioritātēm, ko plānots sasniegt, izmantojot digitālos risinājumus un dzīvesveida izmaiņas sabiedrībā. Īpaši nozīmīgi ir ģeotelpiskie dati, lai atbalstītu turpmāku digitālās vides apvienošanu, attīstot digitālos dvīņus, kas atspoguļo reālo objektu, kas ir dabā, ar visām tā īpašībām datorā, lai nodrošinātu ilgtspējīgu prognozēšanu un modelēšanu visdažādākajās jomās, tostarp klimata un pilsētplānošanā.”

   Atkārtoju virsrakstā formulēto jautājumu “Kas ir retorikas adresāts?”. Varbūt komentāros kāds to paskaidros!

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий