суббота, 20 марта 2021 г.

Esības parametri (20)

 


§  “COVID-19” stimulē atcerēties Miltona Fridmana (1912-2006) slavenās tēzes par “šoka terapiju” un “Biznesa bizness ir bizness”. Viņa ieskatā biznesa sociālā atbildība izpaužas peļņas palielināšanā. Ja bizness nodrošina peļņas palielināšanu, tad tas ir sociāli atbildīgs, sociāli pilnvērtīgs, vēlams, attaisnojams, kalpojot sabiedrības vajadzībām. Par to viņš rakstīja 1970.gadā, bet 1976.gadā viņam piešķīra Nobela prēmiju ekonomikā. Fridmans mīlēja brīdināt sabiedrību, ka pret to var pielietot “šoka terapiju”, kas “COVID-19” pandēmijas laikā tiek saukts par transformatīvu notikumu. Lai veiktu radikālu transformāciju, ir nepieciešami radikāli (šokējoši) pasākumi. Diemžēl Miltons nepiedzīvoja “šoka terapijas” spēju šokēt visu cilvēci 2020.gadā.

§  Kanādas žurnāliste Naomi Klein (1970) 2007.gadā rakstīja par “šoka doktrīnu” – universālu paņēmienu komplektu, lai pārkārtotu pasauli.

§  COVID-19” veicināja Baidena uzvaru vēlēšanās un pilnīgu uzticamības zudumu vēlēšanu sistēmai ASV; prezidenta vēlēšanās bija tik milzīgas falsifikācijas, ka pasaules sabiedrībā ASV “demokrātija” cieta totālu fiasko.

§  COVID-19” sagrāva zinātnes autoritāti, reputāciju. Zinātne gļēvi padevās globālisma prozelītu pavēlēm. Zinātne nebija principiāla. Zinātne atsacījās no principialitātes – stingru noteiktu uzskatu ievērošanas. Tādējādi “kovida” pandēmijas laikā zuda uzticība politikai un zinātnei. Politikas un zinātnes bezprincipialitāte bija arī agrāk. Taču tā bija slēpta un fragmentāra bezprincipialitāte. Ar to nelepojās. Toties pandēmijas laikā bezprincipialitāte netika ne slēpta, ne fragmentāri lietota. Bezprincipialitāte izvērtās totāli – pilnīgi, vispārēji, visu aptveroši, visaugstākajā pakāpē. Tā rezultātā sociuma turpmākā esamība būs dzīve melu pasaulē. Meli kļūst norma, vērtība un pat kategoriskais imperatīvs, jo bez meliem globālisma prozelīti nevar realizēt savus antihumānos projektus. Meli kļūst morāles elements.

§  Donalds Tramps lieto jēdzienu “transnacionālie finansisti”. Tā viņš dēvē finansu kapitālisma galvenos varoņus – finansu alkātīgos spekulantus, banku invāzijas un banku totalitārisma autorus. ASV banku vara sākās 1913.gadā, kad tika izveidota Federālā rezerves sistēma. Anglijā banku vara sākās 1936.gadā. XX gs. nogalē finansistu jaunā paaudze ir slavena ar amoralitāti, alkātību, pašpārliecinātību, uzskatu, ka tai viss ir atļauts. Tiek aizmirsts, ka bezatbildība degradē, bet absolūta bezatbildība degradē absolūti.

§  ASV prezidenta vēlēšanas stimulēja agresiju pret kultūru vispār. Tiek skandēta prasība “atcelt, svītrot” kultūru - Cancel Culture. ASV sociumā ir izveidojusies aiza politikā, rasu ziņā un arī bioloģiski – gendera jomā.

§  Baidena izteikumi par “slepkavu” Putinu veicināja atzīt “friku politikas”, “friku diplomātijas” rašanos. Angļu “freak” – kroplis, izaicinošs uzvedībā un ārienē.

§  Pandēmijas laikā aktuāla ir vīrusa “SARS-CoV-2 sociālā interpretācija – idejiski sociālā uztvere ļaužu masās. To nosaka gan neziņa par vīrusa izcelsmi, gan valdību pieeja cīņā pret šī vīrusa izraisīto infekciju. Tikai pakāpeniski kļuva saprotams, ka vīrusa “SARS-CoV-2” īpatnība ir specifiskās attiecības starp kontagiozitāti (lipīgumu) un letālumu. Šis vīruss ir mazāk nāvējošs nekā “SARS-CoV-1”, bet izplatās ātrāk un plašāk. Pandēmijas laikā karantīnai ir daudz lielāka emocionāli psiholoģiskā slodze nekā vīrusam. Karantīna dedzīgi stimulē sociālo iztēli.

§  T.s. globālais liberālisms, kas ir globālisma prozelītu konceptuālais balsts, tagad lepojas ar meliem. Ar meliem lepojas politiķi, zinātnieki – pasaules “kovidizācijas” autori, kā arī Krievijas, Ķīnas demonizācijas fani.

 

 

 

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий