понедельник, 19 октября 2020 г.

Civilizācijas sprādziens

 


   Ažiotāža (īpaši radies milzīgs satraukums un milzīgas intereses sakāpinājums) ap ASV prezidenta vēlēšanām 2020.gada 3.novembrī tiek dažādi klasificēta. Populārs ir ieskats par pilsoņu karu. To ievadīja Trampa ievēlēšana 2016.gadā. Viņa pirmsvēlēšanu platforma ārkārtīgi stimulēja amerikāņu sabiedrības sašķelšanos divās histēriski naidīgās un acīmredzot miermīlīgā veidā vairs nesamierināmās daļās.

   ASV vienmēr ir pastāvējis konsenss starp abām dominējošajām partijām – demokrātu partiju un republikāņu partiju. Abu partiju piekritēji apliecina visa sociuma politisko orientāciju. Taču Tramps izjauca vēsturiski tradicionālo vienprātību politiskajā elitē un sabiedrībā kopumā. Viņš pirmsvēlēšanu kampaņā kategoriski kritizēja ASV eliti un tās politikas idejisko kodolu – globālismu. Tādējādi elitē un sabiedrībā kopumā tika sagrauts tilts starp demokrātiem un republikāņiem, bet galvenais – tika kliedzoši uzsvērts, ka ASV virzās pa pilnīgi aplamu ceļu. Trampa pārliecībā amerikāņu elites politika, ideoloģija, ģeopolitika vairs neapliecina uzticību ne tikai kapitālismam, liberālismam, demokrātijai, bet arī ASV nacionālajām interesēm. Tāpēc Tramps atdzīvināja amerikāņu nacionālismu ar tā lozungiem “America first” un “Let’s make America great again”. Tas nekādi nevarēja patikt demokrātiem, kuru politikas centrā ir globālisms, kas ir uzskatāms pretmets amerikāņu nacionālismam. 2016.gadā atklājās, ka Baltā nama globālisma politika nepatīk amerikāņu sabiedrības lielai daļai. Prezidenta vēlēšanu rezultātā ASV iedzīvotāji sašķēlās divās daļās – patriotos un globālistos.

   Ne mazāk populāra un vairāk pamatota ir ažiotāžas saistīšana ar plašāku kontektu – Rietumu civilizācijas likteni. 3.novembrī izšķirsies fundamentālu pretpolu turpmākās pastāvēšanas iespējas. Runa ir par tādiem fundamentāliem pretpoliem kā vienpolāra pasaule-daudzpolāra pasaule, globālisms-nacionālisms, NATO likvidēšana-NATO saglabāšana, tradicionālās morāli tikumiskās vērtības-homoseksuāli perversās vērtības, cilvēciska civilizācija-anticilvēciska civilizācija.

   Ažiotāža noteikti liecina par sociālā sprādziena tuvošanos. Ja ilgi pastāv sociālā nestabilitāte, tad agrāk vai vēlāk notiek kaut kas revolucionārs – būtisks pavērsiens dabas, sabiedrības, kultūras, izziņas un domāšanas attīstībā, krasas pārmaiņas, apvērsums. Rietumu civilizācijā sociālā nestabilitāte sākās XX gs.70. gados. “Baltās” rases izmiršana, novecošana, inteliģences degradācija, sociālā atsvešinātība, dzīves līmeņa kritums, materiālās nevienlīdzības drausmīgais pieaugums, sociālo programmu likvidēšana, alkātīgā un sociāldarvinistiskā finansu kapitālisma uzkundzēšanās aktualizēja sociālā sprādziena galvenos principus “visi pret visiem” un “cilvēks cilvēkam vilks”. Tas, kas mūsdienās notiek Rietumu civilizācijā, nekādi nekļūs “revolūcija kā vēstures lokomotīve”. Tik tikko citētie Marksa vārdi iederējās XIX gadsimtā, kad Rietumu civilizācijā bija demogrāfiskais bums un, protams, dzīves pacēlums. XXI gadsimts ir Rietumu civilizācijas norieta, pagrimuma, bojāejas gadsimts. Tajā sociālais sprādziens (revolūcija) nekādi nebūs “svētki apspiestajiem un ekspluatētajiem” (Ļeņins). Civilizācijas negatīvi radikālas tramsformācijas laikā sociālais sprādziens (revolūcija) nevis socializē cilvēkus, bet gan bioloģizē cilvēkus, viņos uzjundījot “zvēru”, “vilku”, tagad sakām – postcilvēku. Brīvība tiks nevis palielināta, bet gan samazināta. Mutuļos haoss, cietsirdība, neiecietība, fobijas, “antifa” kultūras mantojuma graušanas stihija.

   Ļoti iespējams, piemērots ir jēdziens “civilizācijas sprādziens”. Tramps ir kļuvis katalizators ne tikai sociālām (šķiriskām) revolucionārām pārmaiņām. Viņš ir izraisījis tektonisku satricinājumu Rietumu civilizācijas visos segmentos un pie tam hamletiskā līmenī – “To be, or not to be” maksimāli sakāpinātā līmenī. Runa nav tikai par sociālām pārmaiņām. Runa ir par civilizācijas paradigmu (konseptuālo pamatsistēmu) pārmaiņām. Pie tam runa ir (un tas ir vissatraucošākais) par tādu konceptuālo pamatsistēmu kā cilvēks. Globālisms un tā atzars kovidterorisms nekautrīgi un atklāti sola visdrīzākajā laikā “uzlabot” cilvēku genofondu. Tramps tādu anticilvēcisku himērisku politiku neatbalsta. Taču anticilvēciskās civilizācijas himēras ir ļoti pašpārliecinātas un ar sava neuzvaramā spēka apziņu. Trampa izteikumi internetā tiek izdzēsti.

 

 

 

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий